Ansamblul bisericii evanghelice fortificate


Categorie: Altele
Perioada: sec. XIII - XIX
Importanta: A
Cod LMI: BV-II-a-A-11634
Adresa: 103
Localitate: sat CINCŞOR; comuna VOILA
Judet: Brasov
Regiune: Transilvania

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 27-Jul-2009

Ansamblul bisericii evanghelice din Cincsor, construit in secolul al XIII-lea, are un sistem de aparare format pe de o parte din peretele de vest al bisericii, adica din turnul occidental si zidul primei incinte, legate intre ele de alte ziduri cu drumuri de straja, formand astfel un inel in jurul unei curti, pe care o strange la mijloc, ca intre doua brate puternice, astfel incat, daca inamicul ar fi intrat, ar fi putut fi atacat cu usurinta de sus, de jur imprejur, din toate partile.
Toate aceste ziduri exterioare sunt construite din paianta, adica un schelet de lemn umplut cu caramida.
Biserica erte formata dintr-o singura nava cu un tavan plat si corul boltit.
Acoperisul este inaltat si fortificat, indeosebi deasupra corului, unde apar acele guri orizontale de aparare, construite aici din lemn.
Prima incinta consta din zidul care formeaza inelul de aparare din fata bisericii si dintr-o portiune poligonala, care continua mai departe acel zid si in jurul careia se gasesc camarile si hambarele pentru pastrat proviziile.
Un turn de proportii mari este la coltul sud-estic al incintei, altul mai mic la nord-est si un al treilea, tot de mari proportii, la nord.
Cel mai important dintre turnurile primei incinte este cel de vest, care impreuna cu turnul vestic al bisericii sunt elementele de baza in apararea curtii rotunde.
Spre sud si est se afla o a doua incinta , unita cu prima prin corpul celor doua turnuri, din coltul de sud-est si cel de nord-est.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)